Våra vänner, våra artister

Sedan 2014 har vi arrangerat konserten Lett u hjelpe. Samtliga artister som har deltagit har gjort det helt gratis för att stötta arbetet med Zante Cricecenter i Lettland. Vi är rörda och tacksamma över deras engagemang!


En kväll med Lett u hjelpe 2020

Augustine

"Med en fullständigt magisk falsett och en mäktig låtskrivartalang gav Augustine oss den nyskapande och skimrande pop vi så väl behövde 2019."

Så löd motiveringen till varför Augustine tilldelades priset Årets pop på Manifestgalan  i början av året.

Då talar vi alltså om en artist som släppte sina första låtar under 2019. Förutom priset på Manifestgalan var Augustine även nominerad i samma kategori på galan P3 Guld. Att säga att vi lyckats locka en av Sveriges hetaste artister till En kväll med Lett u hjelpe är en underdrift.

Augustines riktiga namn är Fredrik Gustafsson. Musiken han skapar görs i nära samarbete med gotlänningen Rassmus Björnson, som tidigare givit ut uppmärksammad housemusik under namnet Raise. Nu skriver de tidlös pop, som kommer att bidra ytterligare till den varma känsla som omgärdar Lett u hjelpe.
”Att vara med i ett sammanhang som betyder något, som verkligen kan hjälpa någon, det är fantastiskt. Det är många dagar man går till studion och funderar om man verkligen gör någon skillnad, här kan vi göra skillnad på riktigt”, säger Rassmus Björnson om spelningen på En kväll med Lett u hjelpe.


Anna Stadling
En av landets mest älskade sångerskor, vars röst skänker värme till vilket material hon än tar sig an, oavsett det är egna låtar, Johnny Cash-tolkningar eller julsånger ur den amerikanska traditionen. Hon har hyllats för sina insatser i Lars Winnerbäcks gamla kompband Hovet, för sina duettskivor med Idde Schultz och inte minst för sina egna skivor. Den senaste, Efter stormen, kom 2017 och var ett samarbete med gamla Popsicle-sångaren Andreas Mattsson och skildrade en svår period i Annas liv.

2020 jobbar hon på material till ett nytt album, men bryter tystnaden för att än en gång - den tredje i ordningen – gästa Lett u hjelpe.
”Att komma och sjunga en sång känns kanske lite futtigt, men att få vara en del av en helhet, där alla vill bidra och upplysa, där vill jag finnas med”, säger Anna.
”Som adoptivmamma tror jag att jag känner lite extra för barn som inte får den där kärleken i barndomen. Den där känslan av att när man vaknar och bara vill krypa upp i en famn, och så finns den inte, det gör ont på alla sätt”, säger hon.

Med sig på scenen har hon musikern och producenten Pecka Hammarstedt, som förutom att arbeta med Anna bland annat har producerat Stina Wollters uppmärksammade skiva Garden songs.


Julia Bergwall

På Lett u hjelpe 2014 framförde Julia Bergwall sin debutsingel Hello goodbye inför en fullsatt Visby domkyrka. Drygt fem år och en handfull singlar senare har hon fortsatt klä sin singer/songwriter-pop i en elektronisk och modern skrud och framträder allt mer som Gotlands popdrottning. Nu skriver hon på låtar till en ny EP. Kanske får vi höra ett smakprov under En kväll med Lett u hjelpe? Vi är hur som helst mycket glada över att få höra henne sjunga för barnen och ungdomarna i Lettland.


Jimmy Ahlén
En av gotlands mest uppskattade trubadurer och låtskrivare, som på senare år bland annat har samarbetat med gitarristen Janne Schaffer och författaren Anders Jacobsson och som har hyllats för sina finstämda tolkningar av Ted Gärdestads låtskatt. I sitt senaste projekt blickar han inåt och skildrar rakt och uppriktigt sin egen uppväxt, vilket bland annat kan höras på färska singeln Gruvornas dal.
Precis som Julia Bergwall och Anna Stadling var Jimmy med på Lett u hjelpes allra första konsert. Vi är mycket glada för att han vill komma tillbaka!


Dekadensen
Runt millennieskiftet spelade bröderna Henrik och Håkan Carlén, bördiga från Kappelshamn, i banden Smudge och Zenith of Zeal, men lade senare av med musiken.
Men tretton år senare väcktes längtan att på nytt skapa musik och långsamt tog ett nytt musikaliskt samarbete form, den här gången akustiskt och med gotländskan i fokus.
Duon fick namnet Dekadensen.
Hittills har de släppt två låtar, Dekadensen och Foklaring, från det kommande debutalbumet. Vi som längtar efter mer musik från bröderna lär knappast bli besvikna denna kväll.


De Lyttas Kapell
Människans skröplighet är den röda tråden när De Lyttas Kapell blandar humor och musik, skratt och allvar. Bandet, som består av Johan Seige, Hasse Tholin, Lotta Partapuoli och Göran Westerlind, har hittills släppt två låtar, men fler är inspelade och redo att möta världen. På Lett u hjelpe kan vi vänta oss en liten show i showen!Lett u hjelpe 2018

Den som någon gång har sett Arja Saijonmaa uppträda förstår vad hon menar när hon säger ”scenen är mitt hem”.

Under fem decennier har hon ledigt vandrat mellan klassisk musik och cabaretscenen, visa och schlager. Mikis Theodorakis sånger gav henne en internationell publik, hon har gestaltat Zarah Leander.

Med sin tolkning av Violeta Parras ”Jag vill tacka livet” skapade hon en klassiker som har borrat sig in i den svenska folksjälen, inte minst sedan hon framförde den vid Olof Palmes begravning.

Och då har vi inte ens nämnt Let’s dance eller Melodifestivalen.

Parallellt med artistkarriären har Arja Saijonmaa hela tiden engagerat sig i frågor om mänskliga fri- och rättigheter. Sedan 1987 Goodwill-ambassadör för FN-organet UNHCR.

Det är detta stora engagemang som får henne att vilja göra en avstickare från den pågående julturnén för att framträda vid Lett u hjelpes julkonsert.

”Allt humanitärt arbete som har hjärtat med är viktigt i dessa kalla tider. Det är många gånger man inte tycker att man kan rädda världen, men det är som det brukar sägas, ingen kan inte göra allt, men alla kan göra något”, säger hon om Lett u hjelpe.

Arja Saijonmaa gläds också åt att få vara tillbaka på Gotland, efter flera års frånvaro.

”Jag älskar Gotland och Visby. Jag har uppträtt här många gånger, men nu är det alldeles för många år sedan. Det är på tiden”, säger hon.

 

Med sig till Visby har hon musikerna Petri Somer (piano) och Mikko Helenius (dragspel/bandoneon).

Vid konserten återser vi också Vera Kebbe samt dansaren Albin Österholm, som båda tidigare har varit med och förgyllt Lett u hjelpes julkonserter.

Här kan du läsa en artikel om konserten.Lett u hjelpe 2017

                                Eric Palmqwist, Peter Morén och Susanne Alfvengren.

Visby domkyrka, torsdagen den 7 december, 2017:
Susanne Alfvengren
Vera Kebbe
Peter Morén
Eric Palmqwist
Albin Österholm

Läs en artikel om Lett u hjelpes julkonsert 2017 på helagotland.se


Lett u hjelpe 2016

Visby domkyrka, 8 december 2016:

Susanne Alfvengren

Anna Stadling

Sons of Bourbon

Mathilda Lindström

Albin Österholm

Konferencier: Tommy Wahlgren

Läs en artikel om galan på Helagotland.se


Lett u hjelpe 2015

Visby domkyrka, den 29 oktober 2015:

Sons of Bourbon
Jono
Cilia
Markus Kjellrup
Tilly
NRJ
Patrik Jakubowski
Nio Sångare


Här är en artikel om konserten på Helagotland.se


Lett u hjelpe 2014

Visby domkyrka, den 27 november 2014:

Anna Stadling
Jono
Mojje
Glimra
Tilly
Julia Bergwall
Markus Kjellrup
Jimmy Ahlén
Officierskören
NRJ


Här kan du läsa en artikel om artisterna på konserten 2014.

RUBRIK 1